Kurumsal

Gastronometro Nedir?

Dünya ne kadar değişirse değişsin, teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin modern zamanların asla elimizden alamayacağı yegâne mutluluklardan biri yemek yemek. “Mutlulukla” kurduğu bu samimi bağ, gastronomi dünyasını, profesyoneller için gerçek bir tutkuya dönüştürüyor; tıpkı Gastronometro’da olduğu gibi…

Türkiye’nin ilk gastronomi platformu olma özelliğiyle dikkat çeken Gastronometro, şeflerden öğrencilere, tedarikçilerden satın almacılara; restoran ve otel işletmecilerinden lezzet tutkunlarına; gastronomi yazarlarından araştırmacılara sektörün tüm tarafları için bir buluşma noktası olarak hayata geçirildi.  

1700 m2‘lik alana kurulu, bir eğitim, gelişim ve aktivite merkezi olarak tasarlanan Gastronometro, Türkiye'de gastronominin gelişimine katkı sağlamak ve gastronomi dünyasına yepyeni bir ritim sunmayı amaçlıyor. 

Neden Gastronometro?

Gastronomi, günümüz dünyasının yükselen değerlerinden biri. Türkiye ve dünyadaki ağırlama sektörü, geçtiğimiz yıllar içinde muazzam bir gelişme gösterdi. Sadece işletme sayısı artmakla kalmadı, aynı zamanda konsept ve mutfak çeşitleri de çarpıcı bir artış gösterdi. Bu ilgi, restoranlardan otellere, üreticilerden aşçılık okullarına kadar pek çok alana ivme kazandırdı. Gastronomi trendlerini yakından takip eden Horeca profesyonelleri de beklentilerini belirlerken tıpkı kendi müşterileri gibi çok daha seçici artık!

Türkiye’de gastronominin gelişiminde genç şeflerin de büyük rolü oldu. Son 20 yılda kendilerini sürekli geliştiren şefler, böylece sektörün yapısını tamamen dönüştürdüler. Gerek lezzet gerekse sunum alanında önemli aşamalar kaydeden şefler, bu süreçte modern Türk mutfağını yaratmış oldular.

Gastronomi sektörünün yarattığı bu heyecan dalgası ve olumlu geri dönüşler, Türkiye’nin, taşıdığı zengin potansiyelle gastronomi dünyasının yeni “lezzet üssü” ülkelerinden biri olacağına işaret ediyor.

Bu verilerin ışığında yola çıkan Metro Market, Türk mutfak kültürüne verdiği değerin bir ifadesi olarak Gastronometro’yu hayata geçirdi. HORECA profesyonelleri ile uluslararası gastronomi dünyası arasında bir köprü oluşturmayı ve onları Türkiye’nin yerel değerleriyle buluşturmayı hedefleyen Gastronometro projesi, sektörün önde gelen firmaları tarafından sponsorluklarla destekleniyor.

Nasıl bir Gastronometro?

Lezzet tutkunları için dünya her geçen gün küçülüyor, ama seçenekler de o oranda artıyor. Böylesi bir dünyada “özgün” olabilmek, daha çok önem kazanıyor. Gastronometro, işte tam da bu noktada duruyor: Gastronomiyi sadece bir yeme-içme sanatı olarak görmüyor. Lezzet üzerine düşünen, araştıran ve hepsinden önemlisi hayallerinin peşinden giden lezzet tutkunlarının yön verdiği yeni nesil bir gastronomi anlayışını benimsiyor.

 

- Türk mutfağına getirdiği yenilikçi yaklaşımla pek çok genç şefe ilham kaynağı olan dünyaca ünlü şef Maximillian J.W. Thomae…

- Gastronomi dünyasından uluslararası marka okullar, Michelin yıldızlı şefler…

- Eğitmen şefler, sektör profesyonelleri, müşteriler, tedarikçiler…

- Workshoplar, atölye çalışmaları, seminerler, uluslararası yarışmalar…

Gastronomi dünyasına yön veren tüm aktörler, Gastronometro  altında bir araya geliyor

Boris Minialai
Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

Metro Türkiye olarak, faaliyette olduğumuz 30 yıldır Türk mutfağı ve değerlerine sahip çıkmayı,mutfağımızın ve şeflerimizin Türkiye’de ve dünyada hak ettikleri yere gelmelerine destek olmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla çalışmalarımıza yön verirken ülkemizde gastronominin gelişimine büyük önem veriyoruz.

 

Gastronomiyi sadece bir yeme-içme sanatı olarak görmüyoruz. Lezzet üzerine düşünen, araştıran ve hepsinden önemlisi hayallerinin peşinden giden lezzet tutkunlarının yön verdiği yeni nesil bir gastronomi anlayışını benimsiyoruz. 2015 yılında Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu olarak hayata geçirdiğimiz Gastronometro’da, HoReCa profesyonelleri ile uluslararası gastronomi dünyası arasında bir köprü oluşturuyor, Türkiye'de gastronominin gelişimine katkı sağlıyor ve gastronomi dünyasına yepyeni bir bakış açısı sunuyoruz.

 

Gastronometro’yu, şeflerden tedarikçilere, restoran ve otel işletmecilerinden lezzet tutkunlarına, araştırmacılardan öğrencilere sektörün tüm paydaşlarına yönelik çalışmaları ile bir eğitim, Ar-Ge ve sektörü bir araya getiren buluşma merkezi olarak tasarladık. Gastronometro’da aralarında Michelin yıldızlı şeflerin de yer aldığı dünyaca ünlü şefleri, Türk şeflerimiz ve gastronomi öğrencileri ile buluşturuyoruz. Türk mutfağının değerlerini göstermek için Türkiye’nin farklı bölgelerindeki usta şefleri bu platformda ağırlıyoruz. Genç şeflerimizin gelişimine katkıda bulunmak ve uluslararası platformlarda hak ettikleri yere gelebilmelerini sağlamak için de her alanda destekliyoruz.

 

Kaybolan lezzetlerimizin, yerli ürünlerimizin ve yerel tariflerimizin anlatıldığı, yerli ve yabancı şeflerin ustalıklarını gösterdikleri, ilham verici bir gastronomi platformu olarak, ulusal ve uluslararası gastronomi dünyası arasında güçlü bir bağ kuruyoruz. Gastronometro’nun sadece sektörümüzün gelişimini hızlandırmakla kalmayacağına aynı zamanda Türk mutfağının gerçek potansiyelini ortaya çıkararak tüm dünyaya tanıtılmasında da büyük bir rol üstleneceğine inanıyoruz.

Maximilian Thomae
Gastronometro Direktörü

Farklı kültür ve medeniyetlerin en güzel sentezlerinden birini sunan Türk Mutfağı, eşsiz bir zenginliğe sahip. Gastronometro, yüzyıllar öncesinden izler taşıyan Türk Mutfak Kültürü’nün gerçek potansiyelini açığa çıkaracak ve dünya gastronomi trendleriyle gelişimine katkıda bulunacak yeni bir anlayışı temsil ediyor.

 

Gastronometro sadece bir eğitim mutfağı olarak tasarlanmadı; tüm gastronomi profesyonellerine eğitim ve gelişim desteği sağlayacak bir buluşma noktası olarak konumlandırıldı. Gastronomi profesyonellerini anlamak, onların hayallerini paylaşmak ve onlara ilham vermek önceliğimiz…

 

Bu nedenle Gastronometro kendini sadece zamanın gastronomi trendlerini takip etmekle sınırlamıyor; bu trendleri bizzat belirleyen bir gastronomi aktörü olmayı hedefliyor.