Blog

Ev Yapımı Snickers

13/02/2017

 

Karamel, çikolata ve tuzlu fıstık; aynı lezzette buluşursa ne olur?

Tabii ki kahve eşliğinde çatal çatal keyfine doyulmayacak bir lezzet şöleni olur.

Gastronometro mutfağında mükemmel lezzetlere imza atan şefimiz Tayfun Karayel; bu kez de bu muhteşem üç lezzetin uyumunu eşsiz bir snickers tarifinde buluşturdu.

Görüntüsüyle de ağızları sulandıran bu tarifle sizleri baş başa bırakıyoruz.

Taban Keki

  • 3 adet yumurta beyazı
  • 45 gr toz şeker
  • 120 gr tuzlu yer fıstığı
  • 45 gr pudra şekeri

Yapılışı: Yumurta beyazı ve şekeri mikserde çırpın ve kabartın. Fıstıkları ince kıyıp yavaşça içine ekleyin. 24 cm genişliğinde fırın tepsisine yayın. Üzerine pudra şekeri eleyin ve 190 derecede 10- 12 dakika pişirin.

Tuzlu Karamel Dolgusu

  • 80 gr toz şeker
  • 140 gr krema
  • 170 gr beyaz çikolata
  • 25 gr tereyağı
  • 5 gr deniz tuzu

Yapılışı: Şeker karamel kıvamına getirildikten sonra ocakta krema ısıtılır ve şeker ile birleştirilir. Karışım olduktan sonra, çikolata ve tereyağını ilave edin. Soğumaya bırakın.

Çikolatalı Dolgu Kreması

  • 160 gr bitter çikolata
  • 80 gr tereyağı
  • 2 adet yaprak jelatin
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 3 adet yumurta beyazı
  • 30 gr şeker

Yapılışı: Benmari usulü çikolata ve tereyağını eritin. Jelatini soğuk suda yumuşattıktan sonra, eritin. Yumurta sarısını erimiş çikolataya ekleyin ve karıştırın. Çikolata ve yağ sıcaklığı ortalama 50 derece olmalıdır. Yumurta beyazı ve şekeri benmaride çırparak toz şekerin erimesini sağlayın. Daha sonra 2 dakika orta hızda mikserde çırpın ve kabartın. Çikolatalı ve mereng karışımını birbirine yavaş yavaş spatula kullanarak karıştırın.

Glaze Sosu

  • 170 gr sütlü çikolata
  • 80 gr bitter çikolata
  • 10gr tereyağı
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 250 gr krema
  • 35 gr kırık yer fıstığı

Yapılışı: Krema ve vanilya ocakta 90 dereceye getirdikten sonra çikolataların üzerine dökülür eriyene kadar karıştırılır. Tereyağı ilave edilir. En son kırık yer fıstıkları ilave edildikten sonra 15 dakika ılıyana kadar bekletilir.

Frambuazlı Sorbe

  • 500 gr frambuaz püresi
  • 150 gr su
  • 130 gr toz şeker

Yapılışı: Bütün malzemeleri 85 dereceye getiri ve hemen ocaktan alın. Karışımı 40 dereceye düşürün ve dondurma makinesine ekleyerek kıvamı orta veya sert olana kadar yaklaşık 8 – 10 dk çalıştırın.

Birleştirme Aşaması ve Sunum

Silikon kalıp ya da çelik kalıp kullanılabilir. Tabana İlk önce çikolatalı kremadan 1 cm kadar konulup dondurulur. Üzerine 1,5 cm kadar karamelli dolgudan sıkılır. Yine dondurulduktan sonra üzerine çikolatalı krema sıkılıp en üste kek konulur ve -18° dolapta 1-2 saat bekletildikten sonra kalıptan çıkarılır.

Glaze sosu ılıkken batırılıp, bir ızgara üzerine alınır. Sosun biraz süzülüp sertleşmesi beklenir. Üzerine çok az teniz tuzu serpilebilir. Dondurma ile birlikte Servis edilir. Yenilebilir çiçekler ile süslenerek renkli bir tabak oluşturulabilir.