Blog

Aydın İnciri

02/03/2019

İncir kimisi için sıcak bir yaz gününde ağaca tırmanıp yakalanmadan toplanmaya çalışılan bir meyve, kimisi için de soyarken ellere bulaşan, onu yemenin nasıl güzel olacağını belli eden sütün buruk kokusudur. Büyük ölçüde kurutmalık olarak değerlendirilen sarılop inciri kışları ılık, yazları sıcak ve kurak, ortalama sıcaklığın 18-20⁰C olduğu bölgelerde yetişmektedir. Oluşumundan hasat sonuna kadar daha yüksek ısıyı seven incir ağacının, 40⁰C üzerindeki ısıya maruz kalma sonucunda dallarında yanma ve gövdesinde zarar oluşmaya başlar. Aydın ilinin yıllık ortalama sıcaklığı 17-18⁰C arasında olmakla birlikte, karadan esen kuru sıcak rüzgârlara karşı denizden esen nemli ve serin rüzgârın karşılıklı esmesi sayesinde meyvenin iriliği ve kalitesi artmaktadır.

Sarılop inciri çok fazla nemli topraklar haricinde hemen her toprakta yetişebilmektedir. Derin kumlu-killi, organik materyal ve kirece sahip, PH değeri nötr ya da nötre yakın olan topraklar daha verimlidir. Aydın İl Özel İdaresi, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, “Aydın İli Toprakları Verimlilik Haristası”’na göre, Aydın ilinde incir yetiştirilen alanlarda, toprak PH derecesinin 6.51 ile 7.51 arasında olduğu belirtilmektedir. Aydın ilinin sahip olduğu bütün bu doğal kaynak zenginliği sayesinde sarılop incir çeşidinin optimal yetişmesi için gerekli bütün koşullar sağlanmaktadır.

 

2003 yılında coğrafi işaret için başvurusu yapılan Aydın inciri, Türk Patent Enstitüsü tarafından, coğrafi sınıfları Aydın iline bağlı tüm ilçeler ve köyleri olarak belirlenmiş olup, 2006 yılında “menşe adı” ile 90. coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir.

*Coğrafi işaret korumasına konu edilen ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tamamı, sınırları belirlenmiş coğrafi alanda gerçekleşmek zorunda ise bu durumda bulunan coğrafi işaretlere “menşe adı” denmektedir.