Blog Arşivi

Gastronometro mutfağında Fransız rüzgârları…

Fransa’nın meşhur kafelerini bilirsiniz. Özellikle de Paris’te olanları… Hani saatlerce otursanız sıkılmayacağınız, masanızdayken yanı başınızda akıp giden hayatı izlemeye doyamayacağınız o güzel kafeler… Buralarda geçirdiğiniz anlar, bu kültürün size sunduğu en güzel hediyelerden biri gibidir. Kafelerden bazılarının 100 yılı aşkın bir süre orada olduğunu bilmek ise ayrı bir heyecan kaynağıdır. Düşünsenize, Paris’te, Rue de Rivoli 'de bulunan Angelina Café’de oturuyorsunuz ve az sonra masanıza gelen Mont Blanc tatlısının aslında 1903 yılından beridir aynı tat ve sunumla lezzetseverlerin karşısına çıktığını öğreniyorsunuz. Sizce de heyecan verici değil mi? Daha bunun gibi pek çok sürpriz barındırıyor Fransız kafeleri. Bizim hayranlıkla ve zaman zaman şaşkınlıkla izlediğimiz bu kültür, aslında Fransızlar için günlük hayatın doğal bir parçası. Dünyanın en özel mutfaklarından birine sahip olan Fransa, kafe ve pastacılıkta da bir dünya ekolü yaratmayı başarmış. Son yıllarda hayatımızdaki kafe ve pastanelerin sayıca artmaya başlamasının en büyük ilham kaynağı da yine Fransa. Dolayısıyla dünyanın en iyi pasta ve ekmekçilik okullarının bu ülkede olması tesadüf değil. INPB yani Institut National de la Boulangerie Patisserie, ülkenin önde gelen aşçılık okullarından biri. Fransa’da gastronomi dünyasına yön verecek derecede etkili olan INBP; ekmekçilik, pastacılık, çikolatacılık ve dondurma yapımı eğitimleriyle sektöre profesyoneller kazandırmaya devam ediyor.

 

Gastronometro’nun uluslararası modül programında da imzası bulunan kurumlardan biri olan INBP’nin bu işbirliği kapsamında gerçekleştirdiği workshoplar, gastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği etkinliklerin başında geliyor. 28 Eylül 2015’te, şef Olivier Magne ile birlikte hazırladığımız ekmekleri hatırlıyor musunuz? Biz hiç unutmadık. O leziz ekmeklerin her biri sanki birer sanat eseri gibiydi!

Gastronometro, geçtiğimiz hafta, (16-17 Mart 2016) yine keyifli bir workshopa ev sahipliği yaptı. Bu seferki konuk ise INBP’den Sébastien Odet oldu. “Tasarım Dehası” olarak anılan Odet, iki gün boyunca devam eden workshopta Fransız ekolünden yola çıkarak pastacılıkta son trendleri katılımcılarla paylaştı. Gastronomi profesyonellerinden şeflere, öğrencilerden yemek yazarlarına, pastacılığa ilgi özel bir ilgi duyan herkes, birbirinden lezzetli tarifler eşliğinde iki günlüğüne Odet’in mutfağına konuk oldu. Galette Lorraine, Kütük Pasta, Love Story ve Karamelli Galette… Uzun süre hafızalarımızdan silinmeyecek bu lezzetlerle biz süre daha Sébastien Odet’in etkisinde kalacağız gibi görünüyor!

 

 

Sébastien Odet kimdir?

Sébastien Odet genç yaşta girdiği pastane mutfağında pasta, dondurma, şeker ve çikolata bölümlerinde farklı deneyimler edindi. Şefleri tarafından üretimin tüm aşamalarında görev verilerek desteklenen Odet, kısa zamanda mutfak yönetmeye ve çırak yetiştirmeye başladı. Tasarım ve renk uyumu konularında her zaman hassas olan deneyimli şef, 2005 yılından beri INBP’nin Rouen kampüsünde eğitmen şeflik görevini sürdürüyor.