Blog Arşivi

Bahara yakışacak 5 gastronomi trendi

1 - Vegan takılıyoruz

2016 gastronomi trendlerinde belirgin bir şekilde öne çıkan trendlerden biri doğal ve sebze ağırlıklı mutfaklar oldu. Hem lezzet severler hem de gastronomi profesyonelleri yemekle ilişki kurarken dünyayı daha yaşanabilir kılmanın da yollarını arıyor artık. Avrupa ve Amerika’da vejetaryen restoranların yükselişte. Hatta aralarında Michelin yıldızı alanlar bile var. Yani anlayacağınız porsiyonlarımızdaki sebze oranları giderek büyüyor ve menülerimiz daha çok yeşilleniyor. Bahar mevsimi de geldiğine göre enginardan şevketi bostana, deniz börülcesinden ebegümecine doğanın en güzel sebzelerini menülerle buluşturmanın şimdi tam zamanı!

2 - Global düşünüp yerel konuşuyoruz

Yerel mutfaklar ne zamandır global mutfakların önüne geçmiş durumda. Ancak gastronomi dünyasında global gelişmelerden uzak kalmak da pek mümkün değil. 2016 lokal ve global arasındaki keskin çizgiyi, “glokal” trendiyle biraz daha yumuşatıyor. Bu akımla yerel malzemeler global pişirme teknikleriyle bambaşka lezzetlere dönüşüyor. Yaratıcılığın işin içine daha çok dâhil olmasıyla alışageldiğimiz mutfak kalıplarının dışına çıkma fırsatı buluyoruz. Park Şamdan Rixos’tan Leb-i Derya’ya Sivuple'den Cafe Zone’a, Halat’tan Müzedechanga’ya kadar İstanbul'un en seçkin restoranlarının mutfaklarında coğrafi işaretli ürünlere daha çok yer açmalarının bir sebebi de işte bu trend. Nereden bakarsanız ayrı bir heyecan!

3 - Fark yaratıyoruz

Artık hepimiz biliyoruz ki devir fark yaratma devri. Özellikle de gastronomi dünyasında başarının yolu mutlaka farkınızı ortaya koymaktan geçiyor. Kullandığınız ürünün kalitesi elbette çok önemli ama ancak söz konusu farklılık olunca ürünü saklama yöntemleri ve pişirme teknikleri bir adım öne çıkıyor. Bu sebepten farklı kültürlerdeki pişirme ve saklama yöntemleri şefler için çok daha cezbedici. Bu eğilim, fermantasyon trendini yeniden gündemimize taşıdı. Çünkü et ve sebzelere uygulanan fermantasyon, ürünün kullanım ömrünü uzatırken lezzete büyük katkı yapıyor. Böylece farkı yakalamak ve reçetelere kendinize özgü bir yorum katmak çok daha kolay oluyor.

4 - Miksologlarla şefler el ele!

Food & Drinks Futures, yeni tanıştığımız bir gastronomi forumu. Dünyada 2001 yılından beri yapılıyor, Türkiye’de ise ilki geçen yıl Muse İstanbul’da gerçekleştirildi. BrandSeers tarafından geçtiğimiz günlerde Gastronometro’da da gastronomi meraklılarıyla buluşan bu özel forum, miksologlarla-şeflerin ortak geliştirdiği kokteyllerin giderek daha ilgi göreceğine dikkat çekiyor. Bu trendle beraber, gideceğimiz mekânlarda bol şekerli, bildik kokteyllerden ziyade taze meyve, sebze, ot ve hatta turşu içeren sağlıklı kokteylleri daha çok göreceğiz. Fermente ürünler (kimçi, miso, kefir, boza, şıra vb.) de popülerlik kazanacak. Baharat ve acı sosları da kokteyllerinizde görürseniz şaşırmayın!

5 - Yola çıkıyoruz

Farklı lezzetleri keşfetme heyecanı, rotamızı belirlemeye bu yıl da devam ediyor. Seyahat planlarımızda başrol yine mutfakların. Dünyaca ünlü yıldızlar, gastronomi sahnesinden uzak kalmış yerel tatlar, lezzet festivalleri, özel turlar… İçinizdeki gurmeyi harekete geçirecek daha pek çok seçenek dünyanın farklı köşelerinde sizi bekliyor. Ortadoğu ve Afrika mutfaklarının bu yıl yükselişte olduğunu unutmadan belirtelim. Bizim önerimiz ise mevsimin ruhunu da daha iyi hissedebileceğimiz Alaçatı Ot Festivali. Her yıl hem yurt içinden hem de yurt dışından ziyaretçilerin katılımıyla tam bir şölen havasında kutlanan bu festivaller, bir nevi doğaya şükranlarımızı da ifade ediyor.  Bu yıl yine Anadolu’nun en özgün otlarını, farklı lezzetler halinde katılımcılarla buluşturmaya hazırlanan festival,  9-10 Nisan 2016 tarihleri arasında. Alaçatı Ol Festivali deneyimini bir seyahat turu ayrıcalığıyla yaşamak isterseniz Gezgin Damaklar’ın ilgili turuna göz atabilirsiniz:  www.gezgindamaklar.com